Bu Blogda Ara

5 Ağustos 2010 Perşembe

Amerika Birleşik Devletleri

Dünyadaki hemen hemen bütün oyunların merkez üssü olan ABD yi önce tanımak ve sonra yorumlamak gerekir. Tanımlama kısmını bulduğum bilgilerle ben üstleneceğim. Yorumlama kısmı size ait. Bu ülkeyi herşeyiyle bilmelisiniz ki oyunlarına kanmamalısınız.

* sistematik kizilderili soykirimiyla baslayarak...

* 1898'de meksika'yi isgal etti.

* ayni yil (1898) küba'ya girdi.

* 1921 yilinda nikaragua'yi isgal etti. ulusal muhafizlar adli ve
basini somoza'nin çektigi terör örgütünü kurdu. anti-emperyalist
direnisin basini çeken sandino ve 300 kisiyi katletti. 40 yildan
fazla sürecek bir terör devrini baslatti. sabotaj ve suikastlar
düzenledi.

* 1945'te japonya'nin hirosima ve nagazaki kentlerine atom bombasi
atarak bir anda 250 bin kisiyi vahsice öldürdü.

* 1950-53 yillari arasinda yüzbinlerce yurtsever koreliyi katletti.

* 1954'te binlerce guetamalaliyi öldürdü.

* 1955'te endonezya, laos ve kamboçya'da çok sayida cia operasyonu düzenledi.

* 1956-59 yillari arasinda kübada 60.000 kisiyi, abd'li danismanlarin ve batista'nin birlikte yürüttügü operasyonlarda katletti.

* 1961'de küba'ya karsi domuzlar körfezi çikartmasini örgütledi.

* 1965'te isbirlikçi suharto, 1 milyon komünist ve ilerici endonezyaliyi katletti.

* ayni yil dominik'e parasütçülerini indirdi ve 10 bin dominikliyi katletti.

* 1975'te vietnam'dan kovuldugunda arkasinda milyonlarca ölü ve sakat birakti. abd'nin vietnam'da halkin üzerine attigi 638 bin ton bomba, ii.dünya savasi sirasinda avrupa ve afrika'ya atilan toplam bombalarin yarisidir. kisi basina asagi yukari 5 bomba atildigi söylenmektedir. milyonlarca insan stratejik köylere sürülmüs, onbinlerce kadinin irzina geçilmis, yüzbinlerce insan sakat birakilmistir, milyonlarca insan iskenceden geçirilmistir.

* 1970-75 yillari arasinda kamboçya ve laos'ta 1 milyon insani katletti

* 1973'te sili'de cia'nin düzenledigi darbe ile 30 bin kisi katledildi.

* arjantin'de fasist generallerle yaptigi isbirligi sonucu 30 bin kisi kaybedildi.

* 1983'te lübnan'a müdahale etti. 14 bin deniz piyadesinin katildigi operasyonda binlerce ilerici yurtsever lübnanli katledildi.

* ayni yil lübnan'a ikinci bir müdahalede bulundu. akdenizde eskiyalik yapan amerikan 6, filosuna ait savas gemileri lübnan'a günlerce bomba yagdirdi.

* yine ayni yil grenada'yi isgal etti. yüzlerce ilerici ve yurtsever katledildi.

* 1986'da uluslararasi haydutluk örnegi sergileyerek libya'yi bombaladi, bine yakin sivili katletti. ülkeye ambargo uygulayarak deniz ablukasina basvurdu.

* 1989'da panama'ya asker çikartti ve 5 bin panamaliyi öldürdü.

* 1991'de irak'in kuveyt'e girisini bahane ederek diger emperyalist güçleri de ardina takarak irak halkina karsi bomba yagdirdi. 100 binin üzerinde insani katlettigi bu vahseti iletisim kanallariyla tüm dünyaya resmen izlettirdi. abd uçaklari irak halkinin üzerinde 12 bin sorti yaptilar.

* somali'deki durumu bahane ederek yine diger emperyalist güçleri de pesine takarak ülkeyi isgale giristi.

* iran'a karsi baslattigi ambargoyu yillardir sürdürüyor.

* latin amerika'da abd'nin bulasmadigi savas, katliam, insan haklari ihlali yok gibidir. nikaragua'dan kaçan iskenceci, halk düsmani kontralari özgürlük savasçilari adi altinda honduras'ta üslendirdi ve silahlandirarak nikaragua halkinin üstüne saldirtti. birçok latin amerika ülkesinde de ulusal muhafizlar adi altinda ölüm mangalari'ni örgütledi, egitti, finanse etti, silahlandirdi ve halkin üzerine saldirtti.

* sadece 1946-1975 yillari arasinda tam 215 kez askeri gücüne basvurmustur. ayni yillarda insanliga 19 kez nükleer silah kullanma tehdidini savurmustur.

________________________________________________

İlk Bilgi :
Abd Anayasası:
ABD Anayasası, ABD'nin en üstün hukuk kaynağıdır. Amerika Birleşik Devletleri teşkilatının iskeletini oluşturur. Anayasa, devleti üç ana kuvvete ayırır. Yasama kuvveti, iki meclisli ABD Kongresince temsil edilir. Yürütme kuvvetinin başı ABD Başkanıdır. Yargı kolunun en üst makamı ise, dokuz üyeli Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi'dir. (Supreme Court of the United States) Bu üç kuvvetin teşkilatlarının yanında, anayasa, dikkatle her bir kuvvetin uygulamasının da ana hatlarını çizer. Ayrıca, bağımsız eyaletlerin sayısız hakkını da güvence altına alır; Birleşik Devletler'in federal sistemini tesis eder.
ABD Anayasası, 17 Eylül 1787'de Philadelphia, Pennsylvania'da Anayasa Konvansiyonu'nca ve daha sonra her bir eyalet kanvansiyonu tarafından "halk adına" kabul edildi. Kabul edilmesinden bu yana yirmi yedi kez değiştirildi. İlk on değişiklik, "United States Bill of Rights" adıyla bilinir. Anayasa, ABD hukuku ile ABD siyaset kültürünün merkezinde yer alır. ABD Anayasası, herhangi bir millete ait en eski federal anayasadır. El yazması ya da "temize çekilmiş" orijinal hali, Washington'daki Ulusal Arşivler ve Kayıtlar Kurumu'nda (National Archives and Records Administration) sergilenir.

Orjinal El Yazmaları İçin Bakınız :
http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Constitution_Pg1of4_AC.jpg

ABD Anayasası Maddelerine Bakmak İçin ;
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/245/2199.pdf

________________________________________

özel şahısların elinde yaklaşık (65 milyonu tabanca) 192 milyon ateşli silahın bulunduğu ülke.
yetişkinlerin %29'u silah taşıyor.evlerin %39'unda bir ateşli silah bulunuyor.
her yıl 30 ila 40bin kişi ateşli silahlar sebebiyle hayatını kaybediyor. örneğin 1998'de , 30,708 kişi ateşli silahlarla ölmüş. bu olayların 12,102'si (%39) cinayet , 17,424 (%57) intihar; 866'ü (%3) ise kaza. 316'sinda ise sebep bulunamamış (%1) . 1999'da işlenmiş cinayetlerin sadece 134'u meşru müdafa kapsamında sayılmış.

in 1996'da tabancayla işlenmiş cinayetlerin sayısı 9.390. karşılaştırma açısından aynı yıl almanya'da 213, kanada'da 106 , ingiltere'de 30 , japonya'da 15 ve yeni zelanda'da 2 kişi tabancalı saldırıda hayatını kaybetmiş. öte yandan , kore savaşında ölen abd vatandaşı sayısı 33,651. bu rakam vietnam savaşı için 58,148.

_________________________________________


İlk önce yıldızlar yerine ingiliz bayrağı ve 13 çizgi (13 eyalet) Sonra 13 yıldız ve 13 çizgi. Sonra 15 yıldız ve 15 çizgi (15 eyalet) olmuş.Daha sonra akıllı biri her eyalet eklendiğinde 1 çizgi ve 1 yıldız eklemenin saçma olduğunu farketmiş, bayrak 15 yıldız ve ilk 13 eyaletin anısına 13 çizgi olmuş. Zamanla 48 yıldız ve 13 çizgi olmuş, en son birliğe alaska ve hawaii de katılınca 50 yıldız ve 13 çizgi haline gelmiş.Her yeni eyalet katıldığında, bir sonraki 4 temmuz'da bayrağa bir yıldız daha eklenir. Edit : 4 Temmuz Amerikan Bağımsız Bildirgesi..

ABD Ulusal Marşı

The Star-Spangled Banner (Yıldız-Bezeli Sancak), Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal marşıdır.

Sözleri 13 Eylül 1814 tarihinde Fort McHenry'nin İngiliz ordusuna karşı savunulması sırasında, 35 yaşındaki şair ve avukat Francis Scott Key tarafından yazıldı ve sonra To Anacreon in Heaven adlı bir İngiliz meyhane şarkısının bestesine uyacak şekilde söylenmeye başladı. 1931 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi çıkardığı bir kanun ile, şarkıyı Amerika Birleşik Devletleri ulusal marşı ilan etti.

ABD Ekonomisi ve Türkiye

http://www.adana-to.org.tr/tr/ulkeraporlari/Raporlar/US.pdf
Ayrıntılı Bilgi İçin..

ABD EYALETLERİ        



Eyaletler Hakkında Kısa Bilgiler İçin
http://www.turkcebilgi.com/abd%27nin_eyaletleri/ansiklopedi

ABD Başkanları Listesi İçin

http://tr.wikipedia.org/wiki/Amerika_Birle%C5%9Fik_Devletleri_devlet_ba%C5%9Fkanlar%C4%B1_listesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder