Bu Blogda Ara

5 Ağustos 2010 Perşembe

CIA Hakkında...




ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (İngilizce: Central Intelligence Agency (Merkezi Haber Alma Teşkilatı) ya da CIA). 1947'de ABD başkanlarından Harry Truman tarafından kurulan, Birleşik Devletleri birimleri için gereken ABD dışı ülkelerle ilgili istihbarat bilgilerini toplayan kurumdur. Merkezi Virjinya eyaletindeki Langley'de bulunmaktadır.
CIA yasasına göre; kurum, organizasyonunu, görevlerini, personellerinin sayısını ve maaşlarını saklı tutmak hakkına sahiptir. Soğuk Savaş yıllarında ve sonrasında CIA pek çok gizli operasyonda rol alarak siyasi rejimleri zayıflatmaya ve hükümetleri devirmeye çalışmıştır.
1947'de Kongre, Milli Güvenlik Konseyi ile (National Security Council, NSC) bu konseyin yönetimi altında çalışmak üzere (CIA) kuruldu. CIA, NSC'ye milli güvenliği ilgilendiren konularda bilgi toplayıp verecek, elde edilen bilgileri değerlendirdikten sonra, hükümetle ilgili yerlere ulaştırılmasını sağlayacaktı. CIA; NSC'nin vereceği emirler doğrultusunda, güvenlikle ilgili istihbarat işlerini yerine getiriyordu.
Değişik kesimlerden seçilen CIA yöneticileri arasında, ABD'ye başkanlık yapan George Bush da bulunmaktaydı.

Organizasyon yapısı

CIA dört müdürlük halinde çalışmaktadır:
İstihbarat Müdürlüğü
Her türlü istihbarat aracı ile bilgi toplama, casusluk faaliyetlerini yürütür. Gizli olarak yapılan istihbaratı değerlendirir. Havadan çekilen (uydu, uçak vs.) resimleri, radyo, telefon, televizyon, telgraf, telsiz gibi ulaştırma araçları ile toplanan bilgileri değerlendirir. Bu değerlendirmeler, raporlar halinde, ilgili makamlara gönderilir.Karşı haberalma daire başkanlığı ile koordineli olarak çalışır.Harekat Müdürlüğünün ihtiyacı olan kapsamlı bilgileri ve verileri operasyon aşaması da dahil temin eder.
Harekat Müdürlüğü
Gizli operasyonları yürütür.Aktif olarak rol almaz arka planda planlamaları yapar.
Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü
Teşkilat elemanlarını, son teknolojik gelişmelerde eğitmek, kullanmasını öğretmek. Kullanılan araçları geliştirmek, yapılan operasyonlara bilimsel ve teknik destek sağlamak, bu kısmın vazifesidir.
Yönetim Müdürlüğü
Teşkilat personelinin, toplanan bilgilerin, tesislerin güvenliğini sağlar.
CIA'nın şimdiye kadar başka devletlerde birçok operasyon yaptığı meydana çıkarıldı. Bütün bu işleri yapabilmek için, CIA'ya geniş bir maddi imkân tahsis edilmektedir. Kadrolarında devamlı memur şeklinde on altı bin kişi (tahmini) çalışmaktadır.
CIA'nın faaliyetleri çeşitli dedikodulara sebep olduğundan son yıllarda ABD Kongresinde durumu incelenmiş, Pike Raporu hazırlanmış, kamuoyuna açıklamalar yapılmıştır.
Bazı devlet başkanlarını, devlet ileri gelenlerini suikast düzenleyerek öldürtmek, ülkeler içinde bazı etnik grupları teşvik ve tahrik ederek karışıklıklar çıkarmak, hükümetleri devirmek gibi işleri CIA'nın yaptığı ortaya çıkarılmıştır.
CIA, ABD içinde olduğu gibi, bütün dünyada ve özellikle Orta Doğu'da faaliyet gösterir.
CIA, 30 Eylül 2007 tarihinde İran parlementosunun aldığı bir kararla terörist örgüt ilan edildi.

__________________________________________________________________

953
iran’da sah riza pehlevi’nin tahtina geri dönmesi icin musaddık’i devirir.
amac: iran petrolüne sahip olmak.
1980’de tahran’daki 63 amerikali esiri kurtarma operasyonu basarisizlikla sonuclanir.

1954
guatemala bagimsiz bir ülkedir, ama amerikan united fruit sirketi
cikarlarinin tehlikede oldugunu iddia eder.
cia tarafindan egitilmis 480 silahli asker hükümeti devirir.

1961
miami'de besledigi kübalı göçmenlerden bir grup ile domuzlar burnu çikarmasini yapar.
bu çikarmada büyük bir yenilgi almasinin ardindan bugüne kadar küba'ya dogrudan saldirmaya cesaret edemez.
james bond yöntemleriyle defalarca castro’yu (purosuna patlayici madde koymak gibi) yok etme girisimlerinde bulunur, basaramaz.

1960
kongo cumhurbaskani lumumba’yi öldürme girisimi.

1961
dominik cumhuriyeti’nde diktatör rafael leónidas trujillo’u öldürür.

1963
güney vietnam’da iktidar sahibi ngo dinh diem’i katleder.

1971
?

1973
sili’de demokratik secimle yönetime gelen salvador allende hükümetini devirir.
allende elinde silahiyla karsi koyar, yenildigini anlayinca intihar eder.

1980
?

1981
nicaragua’da ikinci bir küba’yi engellemek icin sandinistlere karsi kontra cephesine
42 milyon dolar yardimda bulunur.

80 yillarda afganistan’da sovyetlere karsi fundamentalist mücahitleri destekler.
taliban döneminde usama bin laden devlet konugudur.

11 eylül 2001
world trade center'den yükselen alevleri gören cia cuvallar.

__________________________________________________________________________

Kendi sitelerinde Türkiye ile ilgili sayfada, pkk için terör örgütü yerine ayrılıkçı isyancı grup (separatist insurgency) tanımlamasını kullanmıştır.

__________________________________________________________________________

CIA’in suikast planı dosyası açıldı

CIA, 1950-1973 yılları arasını kapsayan bir dosyanın gizlliğini kaldırdı. Dosya, Küba lideri Fidel Castro’nun da aralarında bulunduğu yabancı devlet adamlarına yönelik suikast planlarına ilişkin ayrıntıları içeriyor.
WASHINGTON - “Aile yadigarları” adı verilen yaklaşık 700 sayfalık dosya, CIA’in o tarihlerde birçok yasadışı faaliyet yürüttüğünü ortaya koyuyor. Belgeler soğuk savaş yıllarına ait önemli ayrıntıları içeriyor.
Belgelere göre, Küba lideri Fidel Castro’ya yönelik suikast planı, dönemin adalet bakanı olan ve ABD başkanıyken bir suikast sonucu öldürülen robert kennedy tarafından yönetilmişti.

Yasadışı olarak telefonların dinlendiği, özel mektupların okunduğu ve insanlar üzerinde uyuşturucu maddelerle testler yapıldığı bilgisi de dosyada yer alıyor. Belgeler, CIA’in internet sayfasında gelecek haftadan itibaren yayımlanmaya başlanacak.
 


Alıntı : http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/412036.asp#storyContinues

______________________________________________________________________________

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=38.952701,-77.146661&spn=0.011814,0.019312&t=h&z=16


_____________________________________________________________________________

CIA'nin 'el çabukluğu marifet' rehberi

Soğuk Savaş döneminde CIA'nın ajanları için hazırlattığı gizli 'Resmi CIA gözbağcılığı ve yanıltmaca rehberi' satışa çıktı.
CIA rehberi
Yarım asır sonra yeniden basıldı
Rehber, 1953 yılında sihirbaz John Mullholland'a o zaman için hayli yüklü bir miktar olan 3 bin dolarlık bir ücret karşılığında yazdırılmış ve "gizli" başlığıyla dağıtılmıştı.
CIA 1970'li yıllarda bu resmi el kitabının kopyalarının imha edilmesini emretmişti ama imhadan kurtulan bir kopya "Resmi CIA gazbağcılığı ve yanıltmaca rehberi" adıyla yeniden basıldı.
Rehberi, casusluk tarihi uzmanı Keith Melton ile CIA'nin eski başkanlarından Bob Wallace ortaya çıkardı ve yeniden basıma hazırladı.
Ajanlar için hazırlanan bu el çabukluğu-marifet el kitabında birinin içkisine ilaç karıştırmaktan, ufak tefek şeylerin gösterilmeden cebe indirilmesine ya da ayakkabı bağlarıyla mesajlaşmaya kadar türlü numaralar ayrıntılarıyla tarif ediliyor.
Örneğin ajan kitaptan, ayakkabı bağlarını farkı bağlayarak karşısındakine "Elimde yeni bilgi var", "Beni takip et" ya da "Birini getirdim" gibi mesajları nasıl verebileceğini ya da ya da birinin sigarası yakılarak dikkati dağıtılırken içkisinin içine kibrit kutusuna saklanmış uyku ilacının kaşla göz arasında nasıl atılabileceğini öğrenebiliyor.
Yeniden yayımlanan rehberin önsözünü de CIA Başkan Yardımcısı John McLaughlin yazmış.
McLaughlin sihirbazlık ve casusluğun özünün birbirine çok benzediğini kaydediyor ve "Mullholland'ın haplar, iksirler ve tozlarla ilgili olarak verdiği bu bilgiler o zamanlar casusluk alanında yürütülen, beyin yıkama ya da doğa üstü psikoloji de dahil çok çeşitli alanlardaki araştırmalara sadece bir örnek" diyor.
Rehber, o dönemde MK Ultra adı verilen daha geniş bir CIA projesinin parçası olarak hazırlanmış.
Proje o dönemde Sovyetler Birliği'nde uygulanan beyin yıkama ya da kontrol yöntemlerine karşı yeni taktikler geliştirilmesini hedefliyordu.

_________________________________________________________________________

CIA bir köyü deney için kullanmış 


Fransa'nın güneyindeki bir köyde yaşayanlar 60 yıl önce bir gün aniden halüsinasyonlar görmeye başladılar. Bazılarının sonu akıl hastanesinde bitti, bazıları ise yaşamını yitirdi. Olayın arkasında CIA çıktı.




Amerikalı bir gazeteci tarafından yeni yapılan bir araştırma sonucunda 60 yıl önce Fransa'da bir köyün sakinlerinin CIA'nın deneyi sonucunda çıldırdığı öne sürüldü.

Araştırmaya göre, CIA, köylülerin ekmeğine halüsinasyon ve histeriye yol açan LSD kattı.

16 Ağustos 1951'de yaşanan ve 'lanetli ekmek' (Le Pain Maudit) olarak tarihe geçen olayda beş kişi öldü ve yüzlerce kişi korkunç halüsinasyonlar görerek çıldırdı.

Ancak gazeteci H.P. Albarelli, yaptığı araştırma sonucunda elde ettiği belgelere dayanarak, CIA'nın LSD'nin etkilerini test için bu olaya yol açtığını söyledi. Gazeteciye göre CIA'nın suistimallerine dair 1975 tarihli bir Beyaz Saray raporunda bu olaya atıfta bulunuluyor.

Gazeteci, olayın CIA’in “zihin kontrolü” kapsamında yaptığı bir deney olduğu iddiasını ortaya attı. Buna göre, CIA, köyün ekmeklerine bilerek “LSD” adı verilen sentetik uyuşturucu katmış ve neler olacağını görmek istemişti. Albarelli’ye göre bu deney ABD ordusunun Özel Operasyonlar Birimi tarafından yapıldı.

Fransa'nın güneyindeki Pont-Saint-Esprit'te meydana gelen olayda köylülerden biri yılanların onu yediğini düşündüğünü söyledi. Halk polise, sürekli ejderha gördüklerini, kendilerine saldırdığını söylüyordu. Bir çocuk bıçakla büyük annesine saldırdı. Bir diğeri, “Ben uçağım” diyerek kendini ikinci kattan aşağı attı. Doktora koşan biri ise, “Kalbim çıktı, ne olur yerine takın” diye yalvardı. Sokaklar çıldıran insanlarla doluydu. 5 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. 50 kişi aylarca tımarhaneye kapatıldı. Uzmanlar, bu olayın, ekmeğin içinde uyuşturucu etkisi yapan bir yaban mantarının neden olduğunu söyledi.

Olayın mağduru köylüler şimdi daha fazla cevap istiyor. 71 yaşındaki Charles Granjoh, "Neredeyse ölüyordum ve bunun nedenini bilmek istiyorum" diyor. (Gazeteport)


http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=985425&Date=13.03.2010&CategoryID=81
 
______________________________________________________________________________

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder